Varför bygga en skatepark?
En skatepark är mycket mer än en skatepark. Det är en samlingsplats för barn, ungdomar och vuxna där alla har möjlighet att åka när de vill. Det är en resedestination för många skateboardåkare runt om i Sverige, det är en kanal för kulturellt utlopp för musik, film, konserter, skatetävlingar, fotoutställningar och mycket mer. Skateparken ökar omsättningen för det lokala näringslivet eftersom fler tillresta besöker kaféer, restauranger, mataffärer och hotell i närheten av skateparken.
En skatepark ökar aktiviteten i området och på så vis ökar även tryggheten. Skateboardåkare finns i alla åldrar vilket gör att det är en generationsöverskridande aktivitet där barn och äldre möts vilket bidrar till ökad trygghet på anläggningen. Det finns flera exempel som pekar på minskad kriminalitet till följd av att en skatepark byggts i området. I stadsdelen Tynnered i Göteborg exempelvis var de boende först emot byggnationen av en skatepark. Sedan parken byggts har de boende ändrat åsikt helt och ser det numera som ett välkommet tillskott i stadsdelen som har ökat tryggheten i området och har fått fler barn och ungdomar sysselsatta och i rörelse.
“Skateparken har satt Malmö på kartan som en ung och kreativ stad”
- Gunnar Ericsson, Malmö Stad
Skateboardtrick tar tid att bemästra och att barn och ungdomar lär sig att inte ge upp och försöka igen är egenskaper de har nytta av i övriga livet också.
Hull Services och ChildTrauma Academy i Kanada gjorde även en undersökning som visade att skateboardåkning hade bra effekt på barns hjärnor för att komma över tidigare trauman de varit med om. Se mer om det här.
Skateboardåkning som motionsform går helt i linje med Riksidrottsförbundet strategi2025 och är dessutom en riktigt bra träningsform som förbränner ungefär lika mycket kalorier som ett gym-pass till en bråkdel av priset vilket även gör det till en inkluderande aktivitet för socioekonomiskt utsatta personer. Det är också en aktivitet som passar det moderna arbetslivet eftersom inga tider behöver passas och utövaren kan åka när hen vill.
Fördelarna med att ha en skatepark
“Det är bra att ha ett så brett utbud som möjligt så att alla kan hitta något. Skateboard kan möta även de som inte är organiserade i en förening. Du kan åka flera gånger i veckan och behöver inte hålla dig till en eller två träningstider i veckan. Både yngre och äldre kan åka tillsammans. Även nybörjare och mer avancerade. Men det är också anpassningsbart, det går att åka helt själv om man vill.“
- Peter Kallin, Idrottsstrateg, Örnsköldsviks Kommun