Typer av anläggningar

Det finns många olika discipliner inom skateboard och därför också många olika typer av anläggningar.
För att göra det ytterligare mer intressant så är anläggningarna sällan renodlade efter en specifik disciplin utan hybrider för att de ska kunna åkas på flera olika sätt. Det viktigaste när ni bygger är att anpassa anläggningen efter de lokala åkarnas behov och önskemål. Byggandet av platser för skateboard är ett hantverk som hela tiden utvecklas och förändras, därför kan skillnaderna mellan olika typer av ytor ofta vara otydlig. Samtidigt är det stor skillnad på t.ex en miniramp och en bowl eller en streetplaza och en skatepark.

Här har vi sammanställt översikt med exempel på hur olika typer av anläggningar kan se ut. Se dem som exempel snarare än en mall på hur en viss typ av yta måste se ut.

Skatepark

Nästan alla skateparker består i en blandning av de olika typerna av anläggningar. Även en mer street-orienterad yta kan ha inslag av bowl och former som inte återfinns i den verkliga gatumiljön.

Bowl

Bowl kan både syfta till en stängd bowl (se bild) eller eller ett öppet betonglandskap med böljande former. Bowls byggdes ursprungligen för att efterlikna swimming pools men byggs i alla möjliga designer och former.

Street

En street-yta efterliknar på olika sätt sådant som finns i gatumiljö. Trappor, bänkar och räcken är vanliga inslag. En yta för street skate kan vara allt från tydligt avgränsade skateparker till skateanpassade torg som smälter in i stadsmiljön.

Ramp

Ramper finns i många olika storlekar och variationer. Microramp, miniramp och vert är några vanliga typer ramper i olika storlekar. Höjd, bredd, avståndet mellan böjarna, radie på rampen, tjocklek och utstick på copingrören påverkar på olika sätt hur rampen känns. Vanligast är att bygga i trä och det går att anpassa ramper på många olika sätt för utifrån åkarnas önskemål.

D.I.Y

Do-it-Yourself. Om en förening har ett engagemang för att sköta om, bygga och utveckla sina egna ytor kan en betong eller asfaltsplätt på rätt plats vara en hållbar lösning där ytan kan växa utvecklas organiskt efter åkarnas behov och önskemål.

Ytor som byggts i andan av Do-It-Yourself har traditionellt byggts med det som funnits till hands och byggs i etapper av engagerade åkare.

Slalom

Slalom kan köras i olika format både på platt mark eller i nedförsbacke. Banan markeras ut med koner och åkarna börjar åket i en startramp. Det är viktigt med slät mark och bra grepp. I slalomgrenen Banked ser banan ut som ett sluttande dike med lutande sidor.

Freestyle

Freestyle körs helt på platt mark. Det viktigaste är ett gott om yta att röra sig på och bra underlag, oftast slät asfalt eller betong.