Första steget
Beroende på vem du är och vilken roll du har så skiljer sig förutsättningarna åt. Om du t.ex. är en engagerad skateboardåkare som tycker att din kommun behöver en skatepark så behöver du samla fler likasinnade och börja arbeta därifrån för att söka kommunalt samarbete kring er idé. Om du däremot är en kommunal tjänsteman eller har en rejäl påverkansmöjlighet så behöver du gå till utövarna för att söka samarbete och få hjälp med de delar som utövarna är bättre på, nämligen vad de vill ha.
Skateboardåkarna
Om du läser den här guiden så har du troligen ett intresse av att det byggs en skatepark i din kommun. Kanske har du ett barn som nyligen har börjat åka och du känner att där vi bor behöver vi skapa möjligheter för barn & unga att åka skateboard förutom på gatan. Eller du kanske är en 45-årig skateboardåkare som i flera år tillsammans med övriga redan försökt påverka kommunen att bygga en skatepark utan någon vidare framgång.
En sak är säker: Enligt vår erfarenhet så är ett framgångsrikt skateparks-projekt mer beroende av kommunal välvilja än det faktiska behovet. Detta betyder inte att ni ska slåss mot kommunen utan tvärtom att ni behöver bli bättre på att alliera er med tjänstemän & politiker på orten.
Följande åtgärder och aktioner borde öka era möjligheter att nå målet, en färdig skatepark i er kommun. Hur och i vilken ordning dessa görs beror på utgångsläge och hur stort ert projekt är.
”Det första steget, och viktigaste, är att engagera sig och organisera sig så att kommunen har någon att prata med som de vet representerar era intressen.”
– Peter Kallin, Idrottsstrateg, Örnsköldsviks Kommun
Organisera er
Det första steget är att ni samlas och organiserar er i en lokal förening. Genom att vara en förening så har ni även en möjlighet att söka ekonomiskt stöd via förbund, kommuner, stiftelser & fonder.
Föreningen är också viktig för att säkra upp den kunskap ni samlar under resans gång så att arbete kan fortsätta även om vissa individer inte längre är med.
Vilken typ av park ska ni bygga?
Beslutet skall baseras på vilken typ av skatepark de lokala skateboardåkarna vill ha. För skateboardåkare är valet av skatepark extremt viktigt. Olika skateparker är menade för olika åk-discipliner som till exempel street, freestyle, slalom och park. Det går också att dela in parken i olika delar för att passa för flera olika discipliner.
Huvudmålet bör vara att anpassa skateparken så den är anpassad efter åkarnas behov, markens förutsättningar, kraven från kommunfullmäktige och att den byggs utifrån den fastställda budgeten.
MULTIANLÄGGNING ELLER ENBART FÖR SKATEBOARDÅKNING?
Precis som golf och fotboll har olika behov har även skateboard, bmx, inlines och scooter olika behov. Därför bör ni gå in i designprocessen med samtliga åkargrupper om ni skall göra en multianläggning för att få så många grupper som möjligt nöjda med parkdesignen. Vi på förbundet upplever ofta från andra städer och föreningar att parken blir trång när många grupper skall samsas om samma park. Därför rekommenderar vi om möjligt en park för varje grupp, alternativt att det är tydliga åktider för varje grupp som måste efterföljas för att minimera skaderisken och frustration hos åkarna.
”Om det är tänkt att ytan ska delas med andra åkdon än skate är det viktigt att bygga olika delar av ytan specifikt för det som ska åkas. En park där allt är en kompromiss blir sällan bra.”
– Fabian Ryd, Nord Skateparks
Ett bra exempel är Trollhättan har där varje disciplin har sin egen åkyta.