Design & Hållbarhet

På den här sidan berättar vi mer om hur du kan tänka hållbart kring skateanläggningar när det kommer till social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
I takt med att skateboard växer, utvecklas och förändras så ökar behovet av kunskap till kommuner och föreningar om hur en bra plats för skateboard ser ut. Att det blir fler åkare i parkerna gör att en bra design som gör att fler får plats och kan åka på olika nivå blir allt viktigare, samtidigt som behovet av fler anläggningar ökar. En bra design och placering kan göra stor skillnad för att skapa en hållbar anläggning.

Hållbarhet över tid

“En skatepark i betong får lång livslängd, det viktigaste är att bygga och designa så att den används av många över tid. Det är viktigt att göra platsen till en magnet för människor så att så många som möjligt kan bruka den. Det går också att designa parken så att det går att använda parken till flera syfte, t.ex till att magasinera vatten under skyfall.”

- Fabian Ryd, Nord Skateparks

Betongparker har en väldigt lång livslängd, särskilt om de underhålls på rätt sätt med impregnering av betongen.
Ur ett miljöperspektiv är det därför viktigt att ytans design och kringmiljö blir bra så att så många som möjligt använder parken över så lång tid som möjligt. Om det också går att hitta fler användningsområden som t.ex vattenmagasinering så kan vi ytterligare sprida ut klimatavtrycket.

Tänk långsiktigt

“När anläggningen är byggd behöver den skötas så att den håller länge och att man tar hand om sin investering.

Vad gäller med miljö kan man påverka genom att fundera på placering. Om parken finns nära buss, gång eller cykelväg så minskar antalet bilresor till parken.

Det viktigaste utöver det är att se till att parken används av så många som möjligt över så lång tid som möjligt.”

- Peter Kallin, Idrottsstrateg, Örnsköldsviks kommun

Återbruk

Ett annat sätt att minska klimatavtrycket och utgifterna kan vara att använda material som redan finns på platsen. Ett avloppsrör som blir coping till en spine eller en gammal järnvägsbalk som blir del av ytan kan vara ett sätt att återbruka material samtidigt som det också sätter en unik och lokal prägel på parken.

Utveckla en befintlig anläggning

“Om man har ett behov av mer yta att åka på eller förbättra en park så är fördelen att du inte behöver anlägga en helt ny park. Platsen är redan klar och avsatt för skateparken. Det kostar också mycket mindre och är lättare att få loss pengar till. Det går till exempel att göra i samband med en renovering av ytan. Det förnyar också intresset kring ytan och kan göra att fler börjar använda den.

En nackdel kan vara att du är låst med det som finns sedan tidigare också. Gör du helt nytt har du en chans att göra allt rätt på en gång, då kan du te.x tänka in fler målgrupper.”

- Peter Kallin, Idrottsstrateg, Örnsköldsviks kommun

Mindre lyckade exempel

Det byggs ibland mindre lyckade skateytor. Ofta kan det vara moduler som beställts in och placerats ut utan dialog åkare eller skateparksbyggare. Det kan också vara ytor byggda i trä av personer utan kunskap om skateboard.

För att skapa en hållbar anläggning som används av målgruppen är det av stor vikt att ha en dialog med åkarna eller erfarna skateparksbyggare. En dålig anläggning blir en dyr investering som inte brukas av målgruppen. Om ytan inte används är risken också stor att den inte sköts om och på sikt förfaller.

På bilderna ovan ser vi exempel på några problem som kan uppstå när en anläggning inte byggs i samråd med skateboardåkare eller skateparksbyggare:

  • Dålig placering som inte ger åkaren möjlighet att ta fart eller landa efter hindret

  • Dålig design som är svåråkt även för avancerade åkare

  • Fel val av metalltyp på kanter som inte glider samt finish med vassa kanter och skarvar som ökar risken för skador

  • Underlag i form av grov och sliten asfalt som är svår att åka på samt gör ont att ramla på

Lyssna på målgruppen

Det är viktigt att man skaffa sig kunskap. Oavsett om det gäller ett utegym eller en skatepark. Det räcker inte med att kolla i en katalog på utrustning och välja.

Det är viktigt att hitta kontaktpersoner. Ta hjälp av den kunskap som finns, kontakta föreningar och utövare. Se till att de som ska använda ytan får berätta om behoven för aktiviteten.

Det behöver vara ekonomiskt, hållbart och funka för både nybörjare och mer avancerade åkare.

– Peter Kallin, Idrottsstrateg, Örnsköldsviks kommun

Skateparksbyggnation är ett hantverk som kräver kroppslig förståelse av åkning för att förstå hur miljöerna behöver utformas. Den bygger bör ha kunskap och erfarenhet av skateboard.

– Gustav Svanborg Edén, Malmö Stad

Inkluderande Skateparker

Enligt en undersökning från White Research Lab i samarbete med oss på Sveriges Skateboardförbund finns det mycket att göra för att få en mer inkluderande skatepark som lockar fler målgrupper.
Här kommer några exempel!

LÄS RAPPORTEN HÄR

Gott om utrymme

På det sättet kan de skateboardåkare som är nybörjare eller inte följer normen att hitta ett ställe att öva på i lugn och ro utan att känna sig utstirrade eller ”i vägen”.

För att få bra social hållbarhet är det viktigt att ytan är tillräckligt stor för att rymma åkare i olika nivå. Är ytan för liten finns det en risk att ”störst går först” och yngre eller nybörjare inte kan ta plats.

– Peter Kallin, Idrottsstrateg, Örnsköldsviks kommun 

Integrerad anläggning

Många gillar när det finns annat att göra i anslutning till anläggningen som bidrar till att det känns mer som att man är i en miljö snarare än på en arena. Det kan handla om grönska, bänkar, läktare, DJ-bås etc.

Bra läge & tillgänglig

Skateparken får gärna vara centralt belägen så att så många som möjligt kan ta sig dit. Det är viktigt med bra kollektivförbindelser och belysning för att öka tryggheten. Mataffär och tillgång till vatten är också bra så man kan åka länge.

Inspirerande arkitektur

Många har lyft en önskan om mer färg i parken för att få den att kännas mer inspirerande och inbjudande att vistas i.

Variation av material

Olika material ger helt olika upplevelser. En nybörjarramp kan t.ex. göras i trä så det inte gör lika ont att ramla på. En bredd av material gör det lättare att testa sig fram och blir därför mer inkluderande.

Skydd vid dåligt väder

Om ni inte har en inomhuspark i staden kanske ni skall se över om det går att få en del av parken under tak så det går att åka även om det regnar?

MULTIANLÄGGNING ELLER ENBART FÖR SKATEBOARDÅKNING?
Precis som golf och fotboll har olika behov har även skateboard, bmx, inlines och scooter olika behov. Därför bör ni gå in i designprocessen med samtliga åkargrupper om ni skall göra en multianläggning för att få så många grupper som möjligt nöjda med parkdesignen. Vi på förbundet upplever ofta från andra städer och föreningar att parken blir trång när många grupper skall samsas om samma park. Därför rekommenderar vi om möjligt en park för varje grupp, alternativt att det är tydliga åktider för varje grupp som måste efterföljas för att minimera skaderisken och frustration hos åkarna.

Ett bra exempel är Trollhättan där varje disciplin har sin egen åkyta.