För tjänstepersoner

Det är inte alltid så att användarna själva förespråkar en skatepark. Kanske har ni en liten kommun eller få skateboardåkare som just nu inte är organiserade i en förening?

Kanske har ni förespråkat en skatepark för att tillgodose kommunen med en modern idrottsanläggning där spontanidrott är i fokus för att förbättra det sociala livet för stadens invånare? Vad anledningen än må vara är en skatepark en bra investering som lönar sig snabbt.

Varje skatepark är en unik konstruktion som anpassas utefter placering och arbetsbörda och engagemang skiljer sig åt beroende på om parken är centralt belagd eller på landsbygden till exempel.

Om ni följer nedanstående tips ökar ni chansen för ett lyckat projekt som försäkrar förtroendet emellan staden och skateboardåkarna.

“Ta hjälp av den kunskap som finns, kontakta föreningar och utövare. Det är viktigt att hitta kontaktpersoner. Se till att de som ska använda ytan får berätta om behoven för aktiviteten. Det behöver vara ekonomiskt, hållbart och funka för både nybörjare och mer avancerade åkare.” 

– Peter Kallin, Idrottsstrateg, Örnsköldsviks Kommmun

 

SÄTT IHOP EN ARBETSGRUPP

Arbetsgruppen bör bestå av representanter från kultur och fritid, tjänstemän från landskapsarkitektur och civilsamhället. Arbetsgruppen bör ledas av någon från byggförvaltningen som har tidigare erfarenhet av byggprojekt. Om möjligt bör det finnas en person i arbetsgruppen som är en erfaren skateboardåkare som har besökt olika skateparker och kan representera de lokala skateboardåkarnas åsikter. Här är det viktigt att gruppen tar in input från en så bred grupp åkare som möjligt. Vi tänker då på ålder, könsidentitet, etnicitet, funktion etc. Arbetsgruppen kan tillsättas när projektet fortfarande är på en konceptuell nivå men senast när kommunen har beslutat att bygga en skatepark.

Med en bred och erfaren arbetsgrupp har ni nu en stabil grund att stå på. Ni behöver dock en person som har erfarenhet av skateparksdesign och hur utförandet skall gå till. Kontakta ett skateparksföretag, konsult eller designer i ett tidigt skede, dock senast när platsen för skateparken är bestämd.

Gruppens roll är att se till att tillgodose skateboardåkarnas behov tillsammans med skateparkskonsulten. Vilken park skall ni ha? Hur stor skall den vara, vart skall den placeras och hur skall projektet utföras?

Ett skateparksprojekt är något som de flesta kommuntjänstemän bara gör en gång. Därför kan det både uppkomma många frågor som är komplicerade eller så vet ni inte vilka frågor som skall ställas? Vem som än har en skatepark på ritbordet bör ställa dessa frågor:

· Vad för typ av skatepark skall vi bygga?

· Placering?

· Hur lägger vi upp projektet på bästa sätt?

· Multianläggning eller enbart för skateboardåkning?

HUR LÄGGER VI UPP PROJEKTET PÅ BÄSTA SÄTT?

En del känner inte till att parken inte levereras monterad utan att den byggs från grunden på den tilltänkta platsen. Det är viktigt att förstå att ett skateparksprojekt skiljer sig en hel del från andra publika byggnader såsom byggnader eller lekplatser. Skateparker hamnar ofta i en gråzon mellan idrottsanläggningar, lekplatser och allmänna platser.

Det absolut viktigaste i en skatepark är underlaget. Därför är det viktigt att betongen anläggs på ett korrekt sätt för att förhindra att den sjunker eller utsätts för frostskador över tid. Byggfirman som ansvarar för skateparksbygget bör se skateparken som en funktionsorienterad staty snarare än att försöka anpassa bygget utefter regler som inte gäller vid bygget av en skatepark.

När ni tar in anbud från byggfirmor är det viktigt att det är en erfaren rådgivare på plats som har erfarenhet av att bygga skateparker så böjar, brunnar, räcken och annat i parken anläggs med rätt material och rätt diametrar. Det är enda sättet att säkerställa att parken blir som ni förväntat er. Har ni möjlighet är det ett stort plus om ni också har en avlönad person med byggerfarenhet på plats från er lokala skateförening under byggprocessen för att få den lokala kunskapen så parken blir som den ska. Det blir då lättare att sätta ner foten i ett tidigt skede så allt byggs som det var tänkt från början.