Kommunen

Det är viktigt att ha ett bra samarbete med kommunen. Du behöver hitta en bra plats att bygga på och få nyttjanderätt på marken. Kommunen kan också besluta att gå in med pengar i ert projekt som kan vara avgörande för att bygget ska bli av. När ytan är klar ska den skötas om och även där är det vanligt att kommuner ingår i driftsavtal med föreningar som gör att föreningen har möjlighet att t.ex impregnera betongytor eller byta skivor i en ramp när det behövs. Därför är det viktigt att skapa en bra relation till kommunen och visa hur skateboard bidra positivt till platsen.

Här kan du läsa mer om hur kommunen fattar beslut, tips på hur du gör för att bäst lägga fram ett förslag och vad som är viktigt att ha på plats innan en tar kontakt med sin kommun för att föreslå en ny skatepark.

Lär känna politiken lokalt
Att skaffa sig kännedom om hur den lokala politiken fungerar underlättar för hur ni beslutar er gå vidare i er process. Generellt så består kommunen av tjänstepersoner inom olika förvaltningar (ex. fritidsförvaltning, kulturförvaltning etc.) som har begränsat mandat att fatta beslut då de styrs av politiska nämnder. Alla förvaltningar har sin egen politiska nämnd. Detta betyder dock inte att det alltid är politikerna ni ska kontakta utan ofta så kan tjänstepersonen på kommunen tillsammans med föreningen arbeta fram ett förslag som politikerna kan ta ställning till. Den kunskap som tjänstepersonen besitter i vad som behöver finnas med i ett sådan förslag kan vara helt avgörande.

”Ta fram bakgrund om hur många som åker, vart lämpliga ytor finns, motivera varför det är viktigt att bygga en yta och räkna på vad det skulle kunna kosta. Det gör det enklare att fatta beslut. Var beredd på att lägga lite tid på att gå på möten, vara med på en invigning och aktivera parken när den är byggd.”

– Peter Kallin, Idrottsstrateg, Örnsköldsviks Kommun

Här är några fler tips från Peter Jakobsson, områdeschef på Kultur & Fritidsförvaltningen på Trollhättans Stad

  • Se till att ni är så förberedda som möjligt innan ni tar kontakt med kommunen. Ta reda på vart ni vill att parken skall vara, att det är en bra plats för unga och att den är enkel att ta sig till. Kolla också gärna upp detaljplanen på den tilltänkta platsen så det går att anlägga en skatepark där.

  • När ni väl träffar kommunen. Se till att ni har statistik på hur många aktiva skateboardåkare det finns i kommunen. Ha en plan för hur skateparken ska se ut för att locka både nybörjare och erfarna åkare. Berätta för kommunen om dom inte redan vet vilket föredöme som sporten verkligen är i idrottssverige. Att alla är välkomna, man kan vara nybörjare oavsett ålder och att det är något som många håller på med livet ut.

  • Berätta för kommunen vad föreningen kan hjälpa till med i arbetet med att projektera en skatepark och vad föreningen kan hjälpa till med när det kommer till driften av parken.

  • Ta med ett flertal exempel på bra samarbeten mellan förening och kommun som finns i Sverige. Ta gärna exempel på städer som liknar storleken på er egen kommun så det känns mer relevant.

  • Glöm inte att prata om hur skateboardåkningens popularitet ökat bland flickor och visa goda exempel även där.


Hur fungerar den kommunala beslutsprocessen?
Som vi var inne på innan kan ni exempelvis skicka in ett medborgarförslag eller få en politiker i kommunfullmäktige att lämna in en motion (förslag till beslut). Hur det fungerar varierar så kolla upp hur det går till i just din kommun.

När ett medborgarförslag eller en motion väl är inlämnad brukar processen i de flesta städer gå till på följande sätt:

Förslaget tas upp i kommunfullmäktige
Medborgarförslaget eller motionen lämnas därefter vidare till kommunfullmäktige som undersöker om förslaget berör kommunens ansvarsområden. Sedan lämnas förslaget vidare till den nämnd som har ansvar för frågan och som bäst kan utreda förslaget, så kallad remiss. När det gäller skateparker är det oftast idrott och föreningsförvaltningen, kultur och fritid-, eller park-och naturnämnden som utreder förslaget. Politikerna i nämnden utreder inte förslaget själva utan det gör sakkunniga tjänstemän på förvaltningen. Tjänstemännen undersöker förslaget utifrån olika perspektiv och sammanställer sedan ett svar som redovisar hur förvaltningen anser att man borde gå vidare med förslaget, detta kallas för en tjänsteskrivelse. Svaret lämnas till nämnden som tar ställning för eller mot förslaget mot bakgrund av det som tjänstemännen utrett och skickar det sedan vidare till kommunstyrelsen.

Förslaget skickas vidare och tas upp i kommunstyrelsen
Först behandlas frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott. Arbetsutskottet förbereder alla frågor som ska behandlas i kommunstyrelsen. Om arbetsutskottet inte har några invändningar så skickas ärendet vidare till kommunstyrelsen med förslag att säga ja eller nej till tjänsteskrivelsens svar på förslaget. Kommunstyrelsen kan också be nämnden eller tjänstemännen att utreda förslaget ännu mer, så kallad återremittering.

När kommunstyrelsen har sagt ja eller nej till förslaget (bifall eller avslag) så går svaret vidare till kommunfullmäktige och även där kan kommunfullmäktige säga ja eller nej till förslaget samt skicka tillbaka det till kommunstyrelsen, detta kallas för att återremittera.

Om kommunfullmäktige ställer sig positiva till förslagets svar kommer medborgarförslaget eller motionen att genomföras!

OBS! Inom tre veckor efter att justerat protokoll från mötet publicerats har kommuninvånarna möjlighet att överklaga beslutet. Detta kan ibland göras om till exempel grannar anser att dom kommer störas av skateparken eller liknande. Detta kan dra ut rejält på tiden så om det går är det bra om ni redan innan ser till att grannarna är positiva till skateparken eller att den planerade platsen inte kommer störa någon.

Skapa ett förslag
Att skapa ett genomarbetat förslag som knyter an till den politiska debatten och löser ett problem med att t.ex. få fler barn & unga i rörelse har en långt mycket större chans att få politiskt stöd än att bara skriva att vi vill ha en skatepark.

Genom att tillsammans med tjänstepersoner förbereda ert förslag som de sedan presenterar för aktuell nämnd så ökar era chanser rejält att få politiskt stöd.

Kopplat till detta kan ni också kolla om er kommun har ett sätt att lämna in medborgarförslag, då finns det också redan på den kommunala kartan att ett behov finns.

Förfarandet kring hur den lokala förvaltningen arbetar kan variera lite så det är en god idé att ta kontakt med dem och ställa frågor kring hur de vill att ni som förening ska agera. Vår erfarenhet är att dessa personer oftast är intresserade och välvilligt inställda till att hjälpa till.

Det är inte ovanligt att bilden av en skatepark från tjänstepersoner och politiker är slitna träramper, rostiga rör & massa graffiti så det är viktigt att ert förslag är tydligt och vilka fördelar det har för kommunens invånare. Det kan också vara så att uppfattningen är att skateparker är jättestora och väldigt dyra, så ert förslag behöver också innehålla detaljerade beskrivningar av yta, skisser, placeringsförslag, kostnader samt eventuella ytterligare finansieringsmöjligheter ni redan tittat på.

När förslaget är formulerat och klart
Då är det dags att sprida det till så många som möjligt för att skapa en positiv lokal opinion. Sociala medier är en bra start men den lokala tidningen och radio väger tyngre. Här är det en god idé att skriva ett pressmeddelande som ni skickar ut i samband med att ni håller ett event. Dels för att tidningen kan komma ut och få lite bilder men framförallt ska ni se till att pressmeddelandet innehåller de delar ni vill förmedla så det inte missas i själva reportaget/inslaget. Ju större lokalt stöd ni får desto större chans att ni får med er politiker & tjänstepersoner.